Friday, August 1, 2014

Pestoleipä / Pesto bread


In English below

Helteinen heinäkuu vihdoin! Itseasiassa niin helteinen, että uunin lämmittäminen tai minkäänlaisten kuorrutteiden kanssa taiteilu ei ole edes käynyt mielessä kiitos trooppisen sisäilmaston, yäk... Tässä kuitenkin viime viikon dinner-iltaan leipomani pestoleipä joka maistui loistavasti muiden kesäisten herkkuruokien seurana.
Mulla oli edessä taas jännät paikat kun rohkaistuin leipomaan ensimmäistä kertaa leipää ihan itse (kyllä, soitin etukäteen taas sen paniikkipuhelun äidilleni joka on meidän perheessä se pulla- ja leipäekspertti). Vaikka leivonkin paljon ja tykkään siitä hurjana, jostain syystä tää leivän ja pullien leivonta on jäänyt vielä vähän vieraammaksi, tiedä sitten johtuuko se juuri siitä, että meidän äidin korvapuusteja vaan ei kukaan tee paremmin... Mutta pakko nyt kyllä kehua että ensimmäiseksi leipäkokeiluksi tästä tuli aivan älyttömän onnistunut ja hihkuin tyytyväisyyttäni kun huomasin, että se taikina oikeasti kohoaa liinan alla ja keittiössä rupesi tuoksumaan tuore leipä! Pienet olanpyyhkäisyt ja ylpeät tuhinat tähän väliin ;)
Itse leivänhän voit hyvin leipoa monenlaiseen eri tyyliin, minä päätin pysyä maultaan yksinkertaisessa vehnäleivässä, johon lisäsin hieman ruisjauhoja varmistaakseni, että peston maku pääsee täysin oikeuksiinsa!

In English:

Finally it's been extremely hot here after a ridiculously cold June! The heat resulted in a quiet blog since I haven't really been motivated to put on an oven thanks to tropical conditions in the kitchen... However, a few weeks ago I hosted a dinner for some friends and also decided to bake some bread for the first time in my life. For some reason, even though I bake a lot, I haven't made that much bread or anything similar, possibly because I think my mom is the master in that and no one bakes better cinnamon rolls than she does... 
After some motherly advice I built up the courage to bake this pesto bread and after some time in the kitchen I started giggling like a little girl when I noticed that the dough was actually rising like it should be... Yay me!
The bread can basically be of any flavour you prefer, I decided to bake a simple wheat bread mixed with some rye flour making sure that the fresh pesto gets the lead role ;) Please scroll down for the recipe in English.


Vehnäleipä

Tarvitset:

3 dl vettä
25 g kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tummaa siirappia
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl täysjyväruisjauhoja


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi mikrossa. Lisää hiiva, suola ja öljy sekä lopuksi siirappi. Lisää vesiseokseen jauhot noin desilitra kerrallaan. Ota taikina pois kulhosta kun se irtoaa vuoasta. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kiinteäksi ja annan sen nousta kulhossa liinan alla reilu puoli tuntia. Tässä välissä voit tehdä pestokastikkeen.

Pestokastike

Tein peston aikalailla vapaalla kädellä eli kaikki määrät ovat "about"-tyylisiä reilulla kädellä heitettyjä määriä. Puolitin tämän ohjeen blogia varten, sillä tein tästä samalla kätevästi itselleni ja poikaystävälleni lounasta, pääsinpäs maistelemaan "taikinaa" ihan hyvällä omallatunnolla ;) Eli jos meinaat tehdä saman, lisää pestokastikkeeseen vielä lisää öljyä jos syöt sitä pastan kanssa, jotta se olisi hieman juoksevampaa kastiketta.

Tarvitset:

1 dl pinjansiemeniä
1-2 ruukkua basilikaa
2-3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä oman maun mukaan
pippuria ja suolaa
parmesan-juustoa

Ruskista pinjansiemenet pannulla pinnaltaan ruskeiksi, ole varovainen, siemenet palavat todella nopeasti!
Murskaa siemenet kodinkonekoneessa tms. ja lisää basilikanlehdet sekä valkosipuli. Sekoita
tasaiseksi massaksi ja lisää oliiviöljyä noin ruokalusikallinen kerrallaan. Pesto kannattaa jättää melko paksuksi leipää varten, muuten taikina ui pelkässä öljyssä. Lisää lopuksi pippuria ja suolaa sekä parmesan-juustoa oman maun mukaan. Maistele kastiketta välillä saavuttaaksesi tarpeeksi pehmeän maun, ettei siitä jää liian kitkerää.

Kauli valmis leipätaikina isoksi levyksi ja levitä pestokastike kauttaaltaa taikinalle. Rullaa taikina ja leikkaa se kahtia jolloin voit hieman leitittää taikinaa ennen kuin asetat sen voideltuun vuokaan, näin pestoraidoista tulee entistä näyttävämmät valmista leipää leikatessa. Ripottele päälle vielä raastettua parmesan-juustoa. Paista leipää uunissa 175°C asteessa noin 40 minuuttia. Käytin paistaessa 25 x 11 cm kokoista Kaiser-merkkistä leipävuokaa eli jos käytössäsi on laakeampi tai merkittävästi erikokoinen vuoka, huomioithan sen paistoajassa.

Tarjoile tuoreena ja lämpimänä voinokareen kanssa, namm ;)


In English:

Wheat bread

Ingredients:

3 dl water
25 g dry yeast
1/2 tsp salt
1 tbsp olive oil
1 tbsp molasses / dark syrup
2,5 dl wheat flour
2,5 dl rye flour

Heat the water to 35-40 °C (just above room temperature) and add the yeast, salt, olive oil and molasses. Add the flour one desiliter at a time. Remove the dough when it starts to release from the bowl. Knead the dough until smooth and firm and let it rise in the bowl under a cloth for approximately 30 mins. Meanwhile you can start making the pesto sauce.

Pesto sauce

The amount of the ingredients are listed approximately, I didn't really measure them that accurately since pesto sauce is pretty simple and easy to make. I also cut the recipe in half for the blog since I made some lunch for me and my boyfriend on the side (making it allowed to eat the "dough" while baking, hah!). If you're planning to do the same, I suggest adding some more olive oil to make the sauce runny enough for a pasta sauce.

Ingredients:

1 dl pine nuts
1-2 pots of basil (in Finland they sell basil in pots which contains approximately 20-30 leaves)
2-3 cloves of garlic
olive oil
salt & pepper
parmesan cheese

Bake the pine nuts on a pan on medium heat until they start to get lightly brown. Be careful, they tend to burn very easy.
Crush the nuts in a stand mixer or equivalent. Add the basil and garlic and mix until the mixture is smooth. Add some olive oil, one tablespoon at a time until you reach a desired consistency. The pesto can be left pretty thick as you are putting it inside a bread, otherwise the bread dough will be swimming in olive oil. Add some salt and pepper and parmesan cheese until the taste is smooth enough, not leaving it too bitter.

With a rolling pin, roll the bread dough into a smooth round base and add the pesto sauce all over. Roll the dough into a bar and cut it in half so you can braid it, making some nice stripes on the fresh bread once you cut it. Set the dough into a buttered pan, sprinkle some grated parmesan cheese and bake the bread in 175°C for 40 mins.
For the bread I used a 25 x 11 cm Kaiser bread pan. If you are using a completely different sized pan, please note that the baking time might be different.

Serve fresh with some butter on the side, yummm! 

No comments:

Post a Comment